• Juuso Ihalainen

Uuden teknologiaratkaisun hankinta: Triathlon vai sprinttihiihto?


Olen aika vakuuttunut, että moni meistä (asiakkaat, toimittajat ja konsultit) haluaisi tehdä uusien teknologiaratkaisuiden kilpailutuksia tehokkaammin ja tuloksellisemmin. Yksinkertaisesti paremmin. Yleensä paremmin tekeminen vaatii asioiden muutosta. Etenkin ihmisten toiminnan muutosta. Niin tässäkin asiassa. On siis parasta ottaa lusikka kauniiseen käteen ja muuttaa toimintatapaa. Ei ole kuitenkaan hyvä asia muuttaa kaikkea kerralla. Siirrytään askelittain uuteen toimintamalliin ja testataan, missä tilanteissa se sopii.


Useinhan asiat rullaa teknologiakilpailutuksissa hieman kärjistettynä seuraavasti (sorry - näin se vaan yleensä menee): Istutaan kokouksissa ja väännetään sekä mietitään tarjouspyynnön asioita päät puhki. Tehdään toiminnallisia ja teknisiä vaatimuksia ja kirjoitetaan tarjouspyyntödokumentteja sekä laaditaan monimuotoisia taulukoita toimittajien vastattavaksi. Suhteellisen paljon palaa aikaa ennen kuin ollaan saatu mitään todellista liiketoiminnan hyödynnettäväksi. Urheilulajina voisin verrata tätä tekemistä, siis perinteistä teknologiakilpailutusta, triathlon suoritukseen.


Eka juostaan idean tai selvän tavoitteen kanssa kylmään veteen. Joukolla polskitaan eteenpäin ja haetaan jatkuvasti oikeaa suuntaa sekä yritetään vältellä iskuja ja potkuja. Happi meinaa välillä matkalla loppua, mutta lopulta jalat yltää taas maahan ja päästään vetämään hetkeksi kunnolla ilmaa keuhkoihin. Nyt on tarjouspyyntö valmiina ja se lähetään toimittajille. Sitten alkaa toimittajilla pyörät pyörimään, niin ettei matkalla meinaa ehtiä juomaa hörpätä. Välillä on niin paljon vauhtia, ettei kysymyksiä ehditä esittää tai vastauksia antaa. Lopulta on kuitenkin reidet ihan hapoilla ja pääsee laittamaan tassut taas tukevasti maahan. Nyt siis toimittajat ovat saaneet tarjouksensa valmiiksi. Hapokas juoksumatka enää edessä. Aina toivoo mahdollisimman tasaista ja etenevää matkaa. Ylä- ja alamäet aina hirvittää ja aikaa palaa joka kierrokseen omasta mielestä aina liian kauan. Lopussa kuitenkin sitten maali häämöttää ja kädet voi nostaa kohti taivasta. Nyt on siis toimittaja valittu. Triathlonissa loppuivat osuudet, mutta jokainen meistä varmasti tietää, ettei hommat tähän lopu. Alkaa raapiva ja aina niin kutkuttava sopimustyövääntö sekä sen jälkeen itse toteutusprojekti.


Monesti voitaisiin päästä ainakin yhtä hyvään lopputulokseen käyttäen ns. sprinttihiihtomallia. Ensin asiakas kirkastaa itselleen kunnolla nykytilanteen ja tavoitteen. Tilanne ja tavoite kerrotaan erikseen hyvin mietitylle toimittajajoukolle, jotka lähtevät samalta viivalta vauhdikkaasti esittelemään asioita ja ratkaisuideoitaan asiakkaalle. Jokaisen erän jälkeen muutama toimittaja putoaa pelistä pois ja otetaan uusi sprintti tarkennetuilla tavoitteilla. Jatketaan niin kauan kuin paras toimittaja on jäljellä ja nostetaan kädet ilmaan sekä kätellään yhteisen hankkeen kunniaksi.


En lähde väittämään kumpi kilpailutusmalli on tulevaisuudessa aina se paras. Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa sprinttimallilla kilpailuttaminen on lainsäädännön vuoksi lähes mahdotonta. Käytännön kokemustemme pohjalta uskaltanen kuitenkin väittää sprintissä päästävän nopeammin lopputulokseen ja toimittajien osaaminen on otettu tehokäyttöön asiakkaan tavoitetilan saavuttamiseksi. Kättelyn jälkeen asiakkaalla ja toimittajalla on myös yhteinen näkemys tavoitetilasta, joka luo paremmat edellytykset onnistuneelle käyttöönottoprojektille.


Lopuksi vielä: Ettei vaan jää väärää kuvaa, niin tykkään super-paljon tehdä monipuolisia kilpailutuksia ja hankkeita sekä toki myös urheilla - en kylläkään enää triathlonia enkä koskaan ole tykännyt hiihtää sopat poskella. Menestystä sekä ostamisen ja myymisen iloa kaikille! Jos haluat sparrailla asioista, niin laita Linkkarista viestiä tulemaan: www.linkedin.com/in/ihalainenjuuso. Palaan hyvällä sykkeellä takaisin. Tehdään sellainen kilpailutus ja matka, mikä sopii juuri teidän tarpeisiinne.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki